Билкови чайове за лечение на заболявания на храносмилателната система
| | |
При заболявания на устната кухина и при неприятен дъх в устата
|
1. При възпаление на устната кухина
|
|
50
|
Прилага се при възпаление на лигавицата на устната кухина на венците.
Начин на употреба:
1 супена лъжица смес се залива със 100 см3 вряща вода. Оставя се да изстине. Използва се за
неколкократно изплакване на устната кухина чрез жабуркане.
|
|
50
|
|
50
|
2. При неприятен дъх в устата
|
|
30
|
Прилага се при неприятен дъх в устата вследствие на нервно напрежение, стомашно-чревни смущения,
развалени зъби и др.
Начин на употреба:
3 супени лъжици смес се вари със 600 см3 вряща вода. След като изстине, чаят се изпива на
три пъти за един ден.
|
|
20
|
|
20
|
|
10
|
| | |
Апетитовъзбуждащи чайове
|
3. Горчив чай
|
портокалова кора
|
20
|
Прилага се за стимулиране на апетита.
Начин на употреба:
Прави се запарка от 1 чаена лъжичка смес на 250 см3 вряща вода. Прецежда се, след като изстине.
Изпива се на три пъти преди ядене
|
|
20
|
|
20
|
|
20
|
|
20
|
| | |
Билкови чайове при заболявания на стомаха
|
4. При стомашни спазми и задръжка на газове
|
|
10
|
Прилага се при стомашни спазми и задръжка на газове.
Начин на употреба:
Две пълни чаени лъжички смес се запарва с 250 см3 вряща вода. Чаят се изпива на глътки за 1 ден.
|
|
10
|
|
10
|
|
20
|
5. При язвена болест, придружена от колит
|
|
40
|
Прилага се при язвена болест, придружена от колит.
Начин на употреба:
Две чаени лъжички смес се запарва с 250 см3 вряща вода. След 15 мин. чаят се прецежда и се
изпива вечер преди сън.
|
|
20
|
|
20
|
|
10
|
|
10
|
6. При язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.
|
|
20
|
Прилага се при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.
Начин на употреба:
Прави се отвара от 1 супена лъжица смес с 250 см3 вряща вода. Изпиват се 2-3 чаши дневно.
|
|
20
|
|
20
|
|
20
|
|
10
|
7. При заболяване на стомаха.
|
|
20
|
Прилага се при киселини в стомаха.
Начин на употреба:
Една супена лъжица смес се запарва с с 250 см3 вряща вода. За един ден се изпиват 2-3 чаше чай.
|
|
20
|
|
20
|
|
20
|
|
20
|
|
20
|
| | |
При заболявания на червата
|
8. При хроничен запек
|
|
15
|
Прилага се при хроничен запек.
Начин на употреба:
Запарка от 2 чаени лъжички смес с 250 см3 вода се изпива вечер преди сън.
|
|
15
|
|
15
|
|
30
|
|
30
|
9. При хроничен запек
|
|
50
|
Прилага се хроничен запек.
Начин на употреба:
Една супена лъжица смес се запарва в 1/4 л вода. Изпива се по половин чаша чай вечер преди лягане.
|
|
20
|
|
20
|
|
10
|
10. При колит и диария
|
|
45
|
Прилага се при колит и диария.
Начин на употреба:
Една чаена лъжичка смес се залива с 250 см3 студена вода. Загрява се до кипване. Похлупва се
и престоява 5 мин. Прецежда се. Дава се по една чаена лъжичка няколко пъти на ден.
|
|
10
|
|
15
|
|
20
|
|
20
|
| | |
При заболявания на черния дроб и жлъчните пътища
|
11. Жлъчегонен чай
|
|
50
|
Прилага се при заболявания на жлъчните пътища и храносмилателната система.
Начин на употреба:
1 супена лъжица смес се залива с 200 см3 вряща вода. След изстиване, чаят се изпива 20 мин.
преди ядене. Дневна доза 3 чая.
|
|
25
|
|
25
|
12. За стимулиране изпразването на жлъчния мехур
|
|
40
|
Прилага се за стимулиране изпразването на жлъчния мехур.
Начин на употреба:
Една супена лъжица смес се вари 5 мин. с 250 см3 вода. Прецежда се, след като изстине. Изпива се
на 3 пъти за един ден.
|
|
40
|
|
40
|
13. За стимулиране произвеждането и отделянето на жлъчка.
|
|
10
|
Прилага се за стимулиране произвеждането и отделянето на жлъчка.
Начин на употреба:
Отвара от 2 супени лъжици смес на 250 см3 вода се пие по 1-2 супени лъжици 30 мин. преди хранене.
|
|
10
|
|
20
|
|
20
|
|
20
|